Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Gradskoj organizaciji gluvih Beograda prezentaciji aplikacije „SOS za gluve”, koja omogućava tim osobama telefonske pozive sa čujućim osobama.

Putem ove aplikacije, gluva osoba počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik, koji poziva željeni telefonski broj, a zatim simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta.

Približno 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem ove aplikacije moći da ostvari besplatne telefonske pozive sa čujućim osobama.

Brnabić je ovom prilikom poručila da su za uspešnu Srbiju, zajedno sa snažnom privredom i obrazovanjem, neophodne inkluzija i empatija u društvu, naglasivši da je potrebno pružiti jednake šanse svim građanima.

Ona je, ukazujući na to da većinsko stanovništvo ne zna za mnoge probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, napomenula da, primera radi, gluve osobe ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje bez ličnog asistenta.

Ne može svako od njih da ima ličnog asistenta i prevodioca, a da li se pitamo kako onda da idu u školu, upitala je predsednica Vlade, uputivši poziv svima da se bore za inkluzivno društvo.

Premijerka je istovremeno iskazala zahvalnost telekomunikacionim kompanijama na tome što će pozivi „SOS za gluve” biti besplatni.

Mihajlo Gordić iz Gradske organizacije gluvih Beograda istakao je da je aplikacija jedinstvena u regionu i da zadovoljava osnovno pravo gluvih, a to je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

On je izrazio zahvalnost premijerki, bez čije pomoći aplikacija ne bi mogla da zaživi, kao i Kancelariji za IT i eUpravu, dodajući da je Brnabić prva predsednica Vlade koja je posetila tu organizaciju.

Gordić je ocenio da je uvođenje aplikacije značajan korak u ukljanjanju barijera u komunikaciji za gluve osobe, i objasnio da će prioritet u pozivima imati hitni slučajevi i pozivanje hitnih službi.

Prema njegovim rečima, tumači će, dok rešavaju takvu vrstu problema, moći da ostave na čekanju drugo lice čiji zahtev nije toliko hitan, odnosno ne moraju da prekidaju poziv.

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović poručio je da država potvrđuje da su joj svi građani jednaki, uz napomenu da aplikacija omogućava video-poziv, čet sa tumačem i hitne pozive.

Tumači na jednostavan način mogu da raspoređuju i selektuju pozive po hitnosti. Ovim projektom smo korak bliže ka digitalnoj inkluziji svih naših građana, istakao je Jovanović.

Sajt Vlade Srbije