– UN ekspertkinja za ljudska prava

ŽENEVA (17. mart 2020) – Malo toga je urađeno da se osobama s invaliditetom daju uputstva i podrška koji su im potrebni da se zaštite tokom trenutne pandemije koronavirusa, iako mnogo njih pripada rizičnim grupama, upozorila je danas specijalna izvestiteljka UN za prava osoba s invaliditetom Katalina Devandas Agilar (Catalina Devandas Aguilar).

“Osobe s invaliditetom osećaju da su zapostavljene”, rekla je ekspertkinja UN za ljudska prava. “Mere prevencije, kao što su socijalno distanciranje i samoizolacija mogu biti nemoguće za one kojima je potrebna podrška drugih da se hrane, oblače i kupaju.”

“Ova podrška je osnova za njihovo preživljavanje i sve države moraju preduzeti dodatne mere socijalne zaštite da bi se garantovao kontinuitet podrške na bezbedan način tokom trajanja krize.”

Ekspertkinja UN je naglasila da su mere razumne adaptacije ključne da bi se osobama s invaliditetom omogućilo da smanje kontakte i rizik zaraze. Treba im omogućiti rad od kuće ili plaćeno odsustvo da bi im se garantovala sigurnost prihoda. Članovima porodica i negovateljima, takođe, mogu trebati razumne adaptaciji da bi osobama s invaliditetom pružili podršku tokom ovog perioda.

“Pristup dodatnoj finansijskoj pomoći je, takođe, od vitalnog značaja za smanjenje rizika od dodatne osetljivosti ili siromaštva za osobe s invaliditetom i njihove porodice,” objasnila je.

“Mnoge osobe s invaliditetom su zavisne od usluga koje su obustavljene i možda nemaju dovoljno novca da naprave zalihe hrane i lekova, ili da plate dodatne troškove kućne dostave.”

Devandas, takođe, naglašava da je situacija osoba s invaliditetom koje su smeštene u institucijama, psihijatrijskim ustanovama i zatvorima posebno teška, imajući u vidu visok rizik kontaminacije i nedostatak eksternog nadzora, te pogoršanje stanja usljed upotrebe hitnih ovlašćenja iz zdravstvenih razloga.

“Ograničenja moraju biti pažljivo odmerena i koristiti najmanje nametljive mere za zaštitu javnog zdravlja”, kaže ona. “Ograničavanje kontakata s bliskim osobama ostavlja osobe s invaliditetom u potpunosti nezaštićene od bilo kog oblika nasilja ili zanemarivanja u institucijama.”

“Države imaju povećanu odgovornost prema ovoj populaciji zbog strukturne diskriminacije kojoj su izložene.”

Ekspertkinja UN naglašava da osobe s invaliditetom treba da budu uverene da je njihovo preživljavanje prioritet i urgira da države obezbede jasne protokole u slučajevima ugroženosti javnog zdravlja da bi se osiguralo da kada su medicinski resursi u deficitu, pristup zdravstvenoj zaštiti, uključujući mere zaštite života, nije diskriminatoran za osobe s invaliditetom.  

“Da bi se suočili s pandemijom, ključno je da informacije o tome kako se zaštititi od koronavirusa budu pristupačne za sve”, objašnjava.

“Kampanje javnog informisanja i informacije od nacionalnih tela u oblasti zdravlja moraju biti obezbeđene na znakovnom jeziku i na pristupačan način, u pristupačnom vidu i formatu, uključujući pristupačne digitalne tehnologije, titlovanje, relej servise (servisi koji omogućavaju osobama s oštećenjima sluha, govora ili oštećenjem sluha i vida da telefonski komuniciraju putem tastature ili asistivnih tehnologija, prim. prev.), poruke, lako razumljiv i jednostavan jezik.

Organizacije osoba s invaliditetom moraju biti konsultovane i uključene u sve faze odgovora na COVID-19,” zaključuje Devandas.

Obraćanje ekspertkinje podžale su i specijalna izvestiteljka UN za eliminaciju svih oblika nasilja nad osobama pogođenim leprom i njihovim porodicama, Alis Kruz (Alice Cruz) i nezavisna ekspertkinja za uživanje svih ljudskih prava starijih osoba, Roza Kornfeld-Mate (Rosa Kornfeld-Matte).

*Katalina Devandas (Kostarika) imenovana je kao prva specijalna izvestiteljka za prava osoba s invaliditetom u junu 2014 od strane Saveta za ljduska prava UN. Aktivno se bavi pravima osoba s invaliditetom i inkluzivnim razvojem posljednjih 20 godina, uključujući i rad za Svetsku banku, Ujedinjene nacije i međunarodne donatorske institucije. Prioriteti u njenom radu su socioekonomska inkluzija, promocija punog građanskog učešća osoba s invaliditetom i promovisanje različitosti/razumijevanje da su osobe s invaliditetom dio raznolikosti čovečanstva.

Specijalni izvestitelji, nezavisno eksperti i radne grupe dio su tzv. Specijalnih procedua Saveta za ljudska prava UN. Specijalne procedure su najveće telo nezavisnih eksperata u UN sistemu za ljudska prava, što je opšte ime za nezavisne istraživačke i monitoring mehanizme koji su usmereni kako na situaciju u pojedinačnim zemljama ili na specifične teme u celom svetu. Eksperti Specijalnih procedura rade na volonterskoj osnovi. Oni su nezavisni od bilo koje vlade ili organizacije i služe kao pojedinci.  


S engleskog prevela: Anđela Radovanović