U Palati Srbija u Beogradu danas je konstituisan Savet za socijalno preduzetništvo, a održao je i prvu sednicu, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je tom prilikom istakla da joj je izuzetno drago što je predsednica Vlade koja je usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu privela kraju, kako bi počeo rad na težem delu – primeni zakona.

„Mnogo izazova je pred nama kada je reč o primeni, ne treba se plašiti izmena i dopuna, jer je novo izuzetno kompleksna tema o kojoj uče i u EU i zemljama širom sveta, koje žele da izgrade potpuno inkluzivno društvo, u kome svi imaju jednake šanse, a najviše pažnje se poklanja upravo najranjivijim kategorijama“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da je Zakon o socijalnom preduzetništvu jedan od najboljih i najmodernijih zakona koji su usvojeni i to, kako je naglasila, zahvaljujući organizacijama civilnog društva.

„Ovo je jedan od svetlih primera šta moženo da uradimo kada radimo zajedno“, poručila je Brnabić i navela da je jedan od razloga zašto se toliko dugo čekalo na ovaj zakon upravo taj da ranije nije bilo poverenja između Vlade i tih organizacija.

„Zbog toga su trpeli oni koji pripadaju najranjivijim kategorijama ovog društva i zato se nadam da će ovaj uspeh poslužiti za primer kako treba da radimo u budućnosti“, rekla je Brnabić.

Najavila je da predstoji izrada Programa razvoja socijalnog preduzetništva, jer tek sa njegovim usvajanjem može da se obezbedi podrška za oko 500 socijalnih preduzeća, koliko posluje u Srbiji.

Prvoj sednici Saveta prisustvovali su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ministarka Kisić je poručila da je usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu od velikog značaja.

Kompletan tekst u listu Danas > > >