Namerno je, u nazivu festivala, slovo „h“ u zagradi, tako da se ime može čitati i kao „Pantomfest“, odnosno festival pantomime, ali i kao „Fantomfest“, sa aluzijom na to da su i gluve i nagluve osobe naši sugrađani koje srećemo na ulici, u pošti ili prodavnici, a koje, kao i mi, imaju svoje potrebe i aspiracije. Međutim, budući da su gluvi i nagluvi ljudi u Vranju, nažalost, nevidljivi, oni žive kao fantomi među nama, rekao je za Danas Nebojša Novković, direktor Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest koji će se deseti put, od 7. do 9. decembra, održati u Vranju.

Novković je podsetio da je P(h)antomfest svoje premijerno prikazivanje vranjskoj publici imao 2012. godine, a da je nastao sa idejom da se u umetnost uključe i gluve i nagluve osobe koje su, kako je rekao, „na marginama društva, pa i umetnosti u Vranju“.

„Sama koncepcija festivala je da se kroz pantomimu, odnosno tu umetnost pokreta, izbrišu razlike između, pre svega, gluvih i čujućih ljudi, kako na sceni, tako i u publici, ali i svakodnevnom životu. Mi smo tražili neku oblast u kojoj će gluve osobe, odnosno članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih u Vranju, biti u istoj ravni sa čujućim ljudima. Shvatili smo da je pantomima, kao vrsta umetnosti koja je retka i skoro zaboravljena a u kojoj sve mora da se kaže pokretom, bez ijedne jedine reči, idealna prilika da oni izađu na scenu i pokažu da su potpuno jednaki sa čujućim ljudima, u nekim stvarima i bolji“, istakao je Novković.

Kompletan tekst > > >