Devetnaestogodišnja Staša je jedna od više stotina aktivnih sportistkinja oštećenog sluha. Tokom 2022. godine osvajala je brojne nagrade u tenisu. Ipak, ona u novu godinu ulazi sa istom željom kao u prethodnoj – da se njen sportski uspeh adekvatno vrednuje od strane domaćih sportskih asocijacija u Srbiji. U tome joj pomaže i Sportski savez gluvih Srbije.

Mala enciklopedija na srpskom znakovnom jeziku.
Paja Jovanović, slikar.

Namerno je, u nazivu festivala, slovo „h“ u zagradi, tako da se ime može čitati i kao „Pantomfest“, odnosno festival pantomime, ali i kao „Fantomfest“, sa aluzijom na to da su i gluve i nagluve osobe naši sugrađani koje srećemo na ulici, u pošti ili prodavnici, a koje, kao i mi, imaju svoje potrebe i aspiracije. Međutim, budući da su gluvi i nagluvi ljudi u Vranju, nažalost, nevidljivi, oni žive kao fantomi među nama, rekao je za Danas Nebojša Novković, direktor Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest koji će se deseti put, od 7. do 9. decembra, održati u Vranju.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 31. oktobar 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Gradskoj organizaciji gluvih Beograda prezentaciji aplikacije „SOS za gluve”, koja omogućava tim osobama telefonske pozive sa čujućim osobama.

Putem ove aplikacije, gluva osoba počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik, koji poziva željeni telefonski broj, a zatim simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta.

Približno 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem ove aplikacije moći da ostvari besplatne telefonske pozive sa čujućim osobama.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 24. oktobar 2022.

Zaštitnik građana zatražio je od nadležnog ministarstva da se izmenama i dopunama Zakona o sportu vrhunskim sportistima sa invaliditetom sluha obezbede ista prava koja imaju sportisti bez invaliditeta i sportisti sa drugim oblicima invaliditeta - nacionalna priznanja, novčane nagrade za ostvarene vrhunske rezultate na takmičenjima i nacionalna penzija.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 17. oktobar 2022.

Mala enciklopedija na srpskom znakovnom jeziku.

Vasko Popa, pisac.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 10. oktobar 2022.